Te VERNIEUWENDE
Archtitectuur
Wolf D. Prix geboren te Wenen in 1942, en Helmut Swiczinsky geboren in 1944 te Polen, hebben gestudeerd aan de Technische Universiteit van Wenen en vormen nu al meer dan 30 jaar, sinds 1971 het architectenduo:
Coop Himmelb(l)au.
Ze behoren tot een hele nieuwe stijl van architectuur;
Het Deconstructivisme.
---------------------------------------------
Coop Himmelb(l)au is een speciale naam. Ze zochten naar een naam die verandering zou betekenen. Himmelblauw betekend hemelsblauw en heeft te maken met de verandering in de wolken. Bau is het duitse woord voor bouwen, dus als je de (l) tussen haakjes zet voeg je de naam samen. Zo is Himmelb(l)au geen kleur, het is een idee. De ontwerpen van Himmelb(l)au’s kenmerken zich door het experimentele karakter. Ze houden zich vooral bezig met het ontwerpen van openbare gebouwen, kantoorgebouwen en bv theaters. In Nederland (te Groningen) bouwden ze bijvoorbeeld de bovenbouw van één van de paviljoenen van het Groninger Museum, een chaos van glas en staal. In 1988 en 2000 opende ze hun eerste 2 kantoreb in Los Angeles, en in Guadalajara (Mexico). Ze werken in landen over de hele wereld, en hebben al een aantal awards binnen gehaald.
Het werk van Coop Himmelb(l)au staat totaal in het teken van: verwarring, toeval, anti-logica, onderbewustzijn, bewust gemaakte ‘fouten’, instabiliteit enz. Op dit moment houden ze zich bezig met een heel nieuw 'ding'; aandacht voor de (dubbele) huid. Dit geven ze weer door bijvoorbeeld de gevel in een of meerder lagen uiteen te trekken, zo ontstaan er vrije zones waarin het onverwachte een plaats kan krijgen. Het Groninger Museum is een duidelijk voorbeeld van de jongste architectuurstroming, namelijk het eerder genoemde Deconstructivisme. Deconstructivisten maken de onderdelen en materialen juist los van elkaar, het klopt op deze manier niet, zo kan een raam in een vloer zitten. De stijl is kenmerkend voor de zapp-cultuur/de jongste architectuur stroming.”We willen gebruik maken van het onderbewuste en van daaruit nieuwe vormen ontwikkelen. We willen proberen de emotie terug te brengen in de architectuur.” Het paviljoen in het Groninger museum is gebouwd van staal en glas, zodat op sommige plaatsen onverwacht zonlicht na binnen valt, ook kent het meerdere ruimtes die in openverbinding met elkaar staan. Op sommige onverwachte plaatsen is de buitenwereld duidelijk te zien. Het is bv. bijzonder geschikt voor (klassieke) concerten en bv recepties. Vandaar dat het paviljoen een deel van het jaar te huur is.
Ooit verklaarde Himmelb(l)au; ‘Architektur muss brennen’.
Coop Himmelb(l)au werkt in een hele nieuwe stijl, een stijl die onze tijd nog vooruitloopt. Op zich zien de gebouwen er bijzonder uit, maar ze overheersen hun omgeving behoorlijk. Op sommige plaatsen waar Coop Himmelb(l)au bezig is geweest, staan oudere huizen en deze huizen maken de omgeving daar zo bijzonder, maar nu zou er midden tussen deze oude huisjes één of andergebouw komen te staan waar niets van klopt. Coop Himmelb(l)au zal niet zo in de smaak vallen bij de oudere generatie. Zij zijn heel wat anders gewend dan de jeugd van tegenwoordig, die bijvoorbeeld voortdurend met mobieltjes en ipods loopt. De gebouwen overheersen de omgeving veelste veel, als je in Parijs een gebouw van dit architectenduo neer zou zetten, zou je de eifel toren net zo goed kunnen afbreken daar komen ze dan toch niet meer voor. Mensen komen niet meer kijken na leuke oude huisjes uit de 2de wereldoorlog, maar na hele vernieuwende gebouwen.
Toch over smaak valt niet te twisten, en ieder zal een eigen oordeel hebben over deze hele nieuwe stijl.Maar toch is al dat vernieuwende gedoe net iets te veel voor je, neem dan vooral niet de moeite om het te bezichtigen
---------------------------------------------
"It’s not a colour, but an idea of having architecture with fantasy
as buoyant and variable as clouds"
Aldus; Coop Himmelb(l)au