maandag, april 16, 2007

Beeld van Jan Wiegers, een stijl apart!


Jan Wiegers is geboren op 31 juli 1893 te Kommerzijl en is overleden op 66 jarige leeftijd, 30 november 1959 te Amsterdam. Jan Wiegers was een Nederlandse expressionistische schilder. Hij was de voortrekker van De Ploeg in Groningen. Jan Wiegers volgde zijn opleiding aan de Minerva-academie te Groningen, maar hij bezocht ook de Academie van Rotterdam en die van Den Haag
.


De ploeg is een Groningse groep kunstenaars. In hun beelden en schilderijen wilden ze hun emoties laten zien, hierdoor zien de kunstwerken er niet precies als de werkelijkheid uit.

Jan Wiegers raakte bevriend Ernst Ludwig Kirchner, hij beïnvloeden zijn kunst sterk. Ernst Ludwig Kirchner leefde van 6 mei 1880 tot 15 juni 1938. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duitse expressionisme en wordt door vele gezien als voorman van ‘’Die Brücke’’, een kunstenaarscollectief dat actief was van 1905 tot 1913 en later uiteenviel.


Jan Wiegers hield van primitieve Afrikaanse beelden.
De grote billen en borsten zijn een symbool voor vruchtbaarheid. Dit houten vrouwenfiguur is gemaakt in 1920.

Het beeld is een raar beeld, niet iedereen houd van deze stijl. Het heeft hele rare vormen, en ziet er niet doorsnee uit, het is ook niet bepaald een beeld wat je in je woonkamer past. Het is meer iets om te gaan bekijken in een museum, maar dan ook nog moet je houden van dat soort kunst.

Want de afrikaanse kunst is toch wel heel apart.

Het beeld van jan wiegers kan bij veel mensen heel geliefd zijn, het is maar wat je mooi vind.

Afrikaans beeld, anders maar leuk!


Jan Wiegers is geboren op 31 juli 1893 te Kommerzijl en is overleden op 66 jarige leeftijd, 30 november 1959 te Amsterdam. Jan Wiegers was een Nederlandse expressionistische schilder. Hij was de voortrekker van De Ploeg in Groningen. Jan Wiegers volgde zijn opleiding aan de Minerva-academie te Groningen, maar hij bezocht ook de Academie van Rotterdam en die van Den Haag.

De ploeg is een Groningse groep kunstenaars. In hun beelden en schilderijen wilden ze hun emoties laten zien, hierdoor zien de kunstwerken er niet precies als de werkelijkheid uit.

Jan Wiegers raakte bevriend Ernst Ludwig Kirchner, hij beïnvloeden zijn kunst sterk. Ernst Ludwig Kirchner leefde van 6 mei 1880 tot 15 juni 1938. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duitse expressionisme en wordt door vele gezien als voorman van ‘’Die Brücke’’, een kunstenaarscollectief dat actief was van 1905 tot 1913 en later uiteenviel.

Jan Wiegers hield van primitieve Afrikaanse beelden. De grote billen en borsten zijn een symbool voor vruchtbaarheid. Dit houten vrouwenfiguur is gemaakt in 1920.

Ik vind dat het beeld wel wat heeft, het heeft een hele natuurlijke uitstraling omdat het van hout is gemaakt. Het beeld valt op en word ook leuker door de abnormale vormen wat er zijn gebruikt. Het is natuurlijk ook heel apart dat het beeld een speciale betekenis heeft, namelijk “vruchtbaarheid”.

Het beeld van Jan Wiegers is de moeite waard om eens te gaan bekijken.

donderdag, april 12, 2007

mode

Recensie geschreven door Rian Gerards
H4a
CKV Mode

Het onderwerp is mode, de kunstenaars zijn de modeontwerpers.In het begin moet je door een deur gaan en een pop verschillende soorten kleding aantrekken, daarna loop je door een stad en moet je bepaalde dingen doen om verder te komen. Je ziet kleine fragmenten over mode. Ik denk dat de kunstenaar je wat informatie wil geven over mode.Dit is de link naar de game : http://www.ictinnovatiecentrum.nl/arttogether/ Over het algemeen is de game ook niet zeer informatief. Je ziet flitsen info maar je kunt erniks mee. Intussen moet je om verder te komen zorgen dat een klok goed gaat lopen. Ik snap dat dat het game-element is, maar het heeft niks met mode te maken.Ik zal eerlijk zijn, ik vond de “game”behoorlijk saai, maar dat komt waarschijnlijk ook doordat het onderwerp waar ik een recensie over moet schrijven:mode, mij niet interesseert. Ik ben niet lullig aan hetdoen, ik ben gewoon eerlijkMaja oordel zelf maar , klik op de link en speel het zelf maar.

Schilderkunst

We kregen een opdracht van onze leraar , ieder van ons moest een recensie schrijven over een onderwerp en mijn onderwerp was schilderkunst. Toen ik op die website http://www.ictinnovatiecentrum.nl/artogather/ was, waar we op moesten kijken om die recensie over te schrijven, vond ik het in het begin wel saai, Maar na een tijdje is het wel leuk en leerzaam. Je leert wat dingen over hoe al die verschillende manieren van verven is ontstaan, ik zag wel een paar goeie schilderijen bij en een paar hele domme. Zoals het doek van Karel appel uit 1951 met zo'n rare vogel, hij schilderde het vanuit fantasie, ik vond het zelf maar niks iedereen kan zo iets verven, maar ach smaken verschillen. Wat ik wel een mooie doek vond is die van Carel Willink hij schildert de luchten hij maakte de luchten meestal donker omdat die de wereld dreigend vond, dat Willink zo denk komt doordat hij in een tijd leefde met 2 wereldoorlogen. Carel Willink maakt gebruik van Magisch realisme , daarbij gebruik je een uitbeelding van mensen en de sfeer bv. zijn doek waarin een vrouw met een brief in de hand staat die naar een man rent je ziet aan de weer dat het geen goed nieuws is, voor de rest is het niet erg boeiend.

maandag, april 09, 2007






Erwin Olaf opent je ogen!
Erwin Olaf Springveld (geboren op 2 juni 1959) is een Nederlandse fotograaf. Hij maakt reclamefoto’s en documentaire foto’s.
De foto hier rechts is een reclame foto voor een mobieltje.
Hij is vooral bekend geworden door foto’s te maken van mensen die niet helemaal aan het schoonheidsideaal voldoen. Ze worden zo gemaakt dat ze erotiek en tegelijkertijd ook humor uitstralen. Zo heeft hij in de jaren 90 glamour foto’s van oudere dames gemaakt. In de jaren 90 heeft hij glamour foto’s van oudere dames gemaakt. Hij wil laten zien dat er meer op de wereld is dan alleen mooi, jong en slank.

Ik vind deze foto heel lachwekkend. Deze oude dame komt erg op haar gemak over. Normaal hebben vrouwen van die leeftijd daar moeite mee. Het is duidelijk dat Erwin Olaf zulke foto’s maakt om de wereld te laten zien dat een foto ook mooi kan zijn zonder de mooie, jonge modellen.
Toen ik op de site ging kijken van Erwin Olaf was dat erg interessant en lachwekkend. Hij maakt echt werkelijk aparte foto´s. De hele portfolio, van begin tot einde, vond ik amuserend.
http://www.erwinolaf.com/Pages/PP_Frms.htm

vrijdag, april 06, 2007

Recensie;

Voordat ik de recensie ga schrijven geef ik nog wat korte informatie over de kunstenaar(s) ‘memphis’. In 1981( tot 1988) richten een aantal ontwerpers en architecten samen de groep memphis op. De hoofoprichter was Ettore Sottsass. Memphis komt oorspronkelijk uit Milaan. De naam is als een grap op een feest bedacht, maar toch heeft het ook te maken met de geboortestad van Elvis Presley en de oude Egyptische stad waar de tempel van Ptah stond, de god der kunsten. De ontwerpers van memphis zijn: Ettore Sottsass, Michele de Lucchi, George Sowden, Martine Bedin, ,Nathalie de Pasquier. De memphis vormgevers putten hun inspriratie uit de art-deco uit de stramline-stijl van Hollywood, uit het oude Egypte, de jaren 50 en terwijl het kleurgebruik en de wilde dessins weer uit de pop-art van de jaren 60 komen.

Dan nog even kort de hoofdkenmerken van memphis;
v Felle kleuren
v Kitscherige styling
v Krachtige, geometrische vormen

Het verhaal;
In 1981( tot 1988) richten een aantal ontwerpers en architecten samen de groep memphis op. Het moest niet alleen handig maar ook mooi en verrassend zijn. Koffie uit een memphis kopje is een feest voor de maag en het oog. Memphis leden ontwerpen bijvoorbeeld meubels servies en tapijten. Ze gebruiken uiteenlopende, materialen kleuren en patronen. Gebruiksvoorwerpen die in de eerste plaats mooi en modern zijn noem je design. Min het chronium museum is veel design te zien ook van de groep memphis.


Wat ik minder vond;
Maar het geheel komt wel een beetje kinderachtig over. Ik zelf zou gekozen hebben voor een minder kinderachtige uitstraling en subtieler kleurgebruik. De tekenfiguren spreken mij niet zo aan. Ook mocht het wel nog wat uitgebreider, je krijgt maar een klein beeld van een groter geheel.
Vervolgens zeggen ze dat ze werken met uiteenlopende materialen maar dit komt niet duidelijk in het filmpje naar voren. Ook de stem is de hele tijd op dezelfde toon, hier mocht wel wat verandering in komen.

donderdag, april 05, 2007

Architectuur


Te VERNIEUWENDE
Archtitectuur


Wolf D. Prix geboren te Wenen in 1942, en Helmut Swiczinsky geboren in 1944 te Polen, hebben gestudeerd aan de Technische Universiteit van Wenen en vormen nu al meer dan 30 jaar, sinds 1971 het architectenduo:
Coop Himmelb(l)au.
Ze behoren tot een hele nieuwe stijl van architectuur;
Het Deconstructivisme.


---------------------------------------------
Coop Himmelb(l)au is een speciale naam. Ze zochten naar een naam die verandering zou betekenen. Himmelblauw betekend hemelsblauw en heeft te maken met de verandering in de wolken. Bau is het duitse woord voor bouwen, dus als je de (l) tussen haakjes zet voeg je de naam samen. Zo is Himmelb(l)au geen kleur, het is een idee. De ontwerpen van Himmelb(l)au’s kenmerken zich door het experimentele karakter. Ze houden zich vooral bezig met het ontwerpen van openbare gebouwen, kantoorgebouwen en bv theaters. In Nederland (te Groningen) bouwden ze bijvoorbeeld de bovenbouw van één van de paviljoenen van het Groninger Museum, een chaos van glas en staal. In 1988 en 2000 opende ze hun eerste 2 kantoreb in Los Angeles, en in Guadalajara (Mexico). Ze werken in landen over de hele wereld, en hebben al een aantal awards binnen gehaald.

Het werk van Coop Himmelb(l)au staat totaal in het teken van: verwarring, toeval, anti-logica, onderbewustzijn, bewust gemaakte ‘fouten’, instabiliteit enz. Op dit moment houden ze zich bezig met een heel nieuw 'ding'; aandacht voor de (dubbele) huid. Dit geven ze weer door bijvoorbeeld de gevel in een of meerder lagen uiteen te trekken, zo ontstaan er vrije zones waarin het onverwachte een plaats kan krijgen. Het Groninger Museum is een duidelijk voorbeeld van de jongste architectuurstroming, namelijk het eerder genoemde Deconstructivisme. Deconstructivisten maken de onderdelen en materialen juist los van elkaar, het klopt op deze manier niet, zo kan een raam in een vloer zitten. De stijl is kenmerkend voor de zapp-cultuur/de jongste architectuur stroming.”We willen gebruik maken van het onderbewuste en van daaruit nieuwe vormen ontwikkelen. We willen proberen de emotie terug te brengen in de architectuur.” Het paviljoen in het Groninger museum is gebouwd van staal en glas, zodat op sommige plaatsen onverwacht zonlicht na binnen valt, ook kent het meerdere ruimtes die in openverbinding met elkaar staan. Op sommige onverwachte plaatsen is de buitenwereld duidelijk te zien. Het is bv. bijzonder geschikt voor (klassieke) concerten en bv recepties. Vandaar dat het paviljoen een deel van het jaar te huur is.
Ooit verklaarde Himmelb(l)au; ‘Architektur muss brennen’.

Coop Himmelb(l)au werkt in een hele nieuwe stijl, een stijl die onze tijd nog vooruitloopt. Op zich zien de gebouwen er bijzonder uit, maar ze overheersen hun omgeving behoorlijk. Op sommige plaatsen waar Coop Himmelb(l)au bezig is geweest, staan oudere huizen en deze huizen maken de omgeving daar zo bijzonder, maar nu zou er midden tussen deze oude huisjes één of andergebouw komen te staan waar niets van klopt. Coop Himmelb(l)au zal niet zo in de smaak vallen bij de oudere generatie. Zij zijn heel wat anders gewend dan de jeugd van tegenwoordig, die bijvoorbeeld voortdurend met mobieltjes en ipods loopt. De gebouwen overheersen de omgeving veelste veel, als je in Parijs een gebouw van dit architectenduo neer zou zetten, zou je de eifel toren net zo goed kunnen afbreken daar komen ze dan toch niet meer voor. Mensen komen niet meer kijken na leuke oude huisjes uit de 2de wereldoorlog, maar na hele vernieuwende gebouwen.
Toch over smaak valt niet te twisten, en ieder zal een eigen oordeel hebben over deze hele nieuwe stijl.Maar toch is al dat vernieuwende gedoe net iets te veel voor je, neem dan vooral niet de moeite om het te bezichtigen

---------------------------------------------
"It’s not a colour, but an idea of having architecture with fantasy
as buoyant and variable as clouds"
Aldus; Coop Himmelb(l)au

dinsdag, april 03, 2007

Een aparte boekenkast

Achtergrondinformatie.
In 1981 richtte een aantal ontwerpers en architecten samen de groep Memphis op. Hun ontwerpen moesten niet meer alleen handig maar vooral mooi en verassend zijn. Memphis leden ontwerpen bijvoorbeeld meubels, servies en tapijten. Ze gebruiken uiteenlopende materialen en veel kleuren en patronen. Gebruiksvoorwerpen die in de eerste plaats mooi en modern zijn noem je design.


Het verhaal.
De ‘Carlton’ is gemaakt in 1981 door Sottsass. Deze boekenkast symboliseert de manier van denken van de groep. De kast steunt op een voetstuk, hij is vervolgens uit een soort nachtkastje opgebouwd. Vanuit het nachtkastje waaiert hij uiteen als een boom en eindigt in een kubus. Er zit een duidelijke boodschap in: de kast dient niet het boek, maar het dient zichzelf. De kast is een dominant meubelstuk, dat meteen opvalt in de kamer. De persoonlijke expressie van de kunstenaar is duidelijk te zien. De kast is niet echt meer een kast. En de materialen zijn ook verassend, marmer in combinatie met kunststof en triplex.

Mijn mening.
Ik vind dit een heel erg apart ontwerp. Je kunt er niet meteen aan zien dat het een boekenkast is, daardoor kun je het ook voor andere dingen gebruiken. Deze kast is dus multifunctioneel. Je kan er boeken, beeldjes, foto’s en nog veel meer in/op kwijt. De kleuren van de kast zijn heel erg apart, maar het is wel heel erg vrolijk.
Mijn conclusie is dat dit een heel erg praktisch en kleurvol ontwerp is.
Dus;;
Als u uw huiskamer op wilt fleuren is deze
boekenkast is heel erg goede keuze.
Uw huiskamer zal zeker weten uniek zijn.
Deze kast is praktisch én mooi,
dus er is geen reden om hem niet in uw huiskamer
plaats te laten nemen.
Door: Nadia Tiekstra H4A

maandag, april 02, 2007

Micha Klein - Videokunstenaar ?


Robin kleuskens H4a Micha Klein


Micha kleins’s werken zijn GROOTS

Het oeuvre van Micha Klein is kleurrijk en lijkt op het eerste gezicht te stralen van optimisme. Bij nadere blik bevat het echter een kritische lading. Zo toont het Werk 'Paradise', zoals de titel al doet vermoeden, een paradijselijk tafereeltje. Maar schijn bedriegt; de bloemenweelde fleurt te midden van een vervuilde wereld, waardoor de beschouwer een onbehaaglijk gevoel krijgt. Dit is het mooie aan Micha Klein’s werk

Zoals we ook al in de site http://www.ictinnovatie.nl/ zagen was 1 van zijn creaties pillman te zien

Micha klein vind ik een computer kunstenaar met de creaties die hij bedenkt zoals pillman vind ik echt geweldig zo simpel maar toch weer zo opvallend.
Naast zijn werk als vj is Klein bekend als ontwerper van een van de meest begeerde Swatch-horloges. In 1998 had hij een overzichtstentoonstelling in het Groninger Museum.Klein beschouwt computergraphics als de wraak van de schilder op de fotografie. Terwijl aanvankelijk de fotograaf de werkelijkheid beter kon weergeven dan de schilder, is bij Klein de fotografie weer ondergeschikt geworden aan het schilderen, al gebeurt dat nu met de computer.
Normaliter verdiep ik mij niet zo in multimediakunst maar door deze opdracht was ik dat wel gaan doen en dan vooral in de kunst van Micha klein.
En het geduld en het oog voor perfectie wat je daar moet hebben dat is gewoon daar moet je echt aanleg voor hebben.
Zelf zie ik mijzelf niet de hele dag achter de computer werken
Maar wel heb ik respect voor degene die dat geduld er wel voor hebben en zo mooie creaties creëren.

zondag, april 01, 2007

Recensie;

Voordat ik de recensie ga schrijven geef ik nog wat korte informatie over de kunstenaar(s) ‘memphis’. In 1981( tot 1988) richten een aantal ontwerpers en architecten samen de groep memphis op. De hoofoprichter was Ettore sottsass. Memphis komt oorspronkelijk uit Milaan. De naam is als een grap op een feest bedacht, maar toch heeft het ook te maken met de geboortestad van Elvis Presley en de oude Egyptische stad waar de tempel van Ptah stond, de god der kunsten. De ontwerpers van memphis zijn: Ettore Sottsass,Michele de Lucchi, George Sowden, Martine Bedin, Nathalie de Pasquier. De memphis vormgevers putten hun inspriratie uit de art-deco uit de stramline-stijl van Hollywood, uit het oude Egypte, de jaren 50 en terwijl het kleurgebruik en de wilde dessins weer uit de pop-art van de jaren 60 komen.

Dan nog even kort de hoofdkenmerken van memphis;
- Felle kleuren
- Kitscherige styling
- Krachtige, geometrische vormen


Het verhaal;
In 1981( tot 1988) richten een aantal ontwerpers en architecten samen de groep memphis op. Het moest niet alleen handig maar ook mooi en verrassend zijn. Koffie uit een memphis kopje is een feest voor de maag en het oog. Memphis leden ontwerpen bijvoorbeeld meubels servies en tapijten. Ze gebruiken uiteenlopende, materialen kleuren en patronen. Gebruiksvoorwerpen die in de eerste plaats mooi en modern zijn noem je design. Min het chronium museum is veel design te zien ook van de groep memphis.


Ik vind de manier waarop ze hun kunst uiten heel goed. Heel creatief. Ik vind het leuk hoe ze van heel normale voorwerpen toch iets interessants maken. Ook dat ze veel verschillende materialen gebruiken. En uit verschillende jaren stijlen bestuderen. Verder ik vond het goed dat ze steeds van alles wat ze zeggen plaatjes laten zien zodat je kunt zien wat ze bedoelen. Ook de opbouw van de presentatie zat goed in elkaar.
Korte tijd kom je van alles te weten. Ik wist er niks van nu wel, het is ook duidelijk wat ze willen vertellen. Wie ze zijn wat ze doen en waar ze voor staan. Het verhaal wordt ondersteund met beelden.

De werken van mempis zijn echt de moeite waard om een keer te bekijken!