donderdag, mei 24, 2007

Positieve Recensie Martinitoren

Martinitoren, een mooie toren

De Martinitoren is een toren met daaraan vast een kerk. Deze toren staat op de markt in Groningen en is de hoogste en bekendste van de stad. Op de plaats waar nu de toren staat is al 2 maal een andere toren gebouwd geweest. Deze twee torens zijn door blikseminslag vernietigd. De huidige toren is gebouwd tussen 1469 en 1482 en is gebouwd uit Bentheimer zandsteen.
De 3de toren (de toren die er nu ook nog staat) is beschadigd geraakt door natuurgeweld en diverse oorlogen. In een van de klokken van de toren kan je nog steeds een kogelgat zien van de bevrijding in de 2de wereldoorlog.




Ik vind de martinitoren een hele mooie toren omdat hij midden in de stad van Groningen staat en een hele lange geschiedenis heeft. En aan de toren zit ook een mooie toren vast.

Ik raad het zeker aan om deze mooie toren te bezoeken en een mooie wandeling door de stad Groningen temaken.

Negatieve recensie martinitoren

De Martinitoren, een ‘standaard toren’

De Martinitoren is een toren met daaraan vast een kerk. Deze toren staat op de markt in Groningen en is de hoogste en bekendste van de stad. Op de plaats waar nu de toren staat is al 2 maal een andere toren gebouwd geweest. Deze twee torens zijn door blikseminslag vernietigd. De huidige toren is gebouwd tussen 1469 en 1482 en is gebouwd uit Bentheimer zandsteen.
De 3de toren (de toren die er nu ook nog staat) is beschadigd geraakt door natuurgeweld en diverse oorlogen. In een van de klokken van de toren kan je nog steeds een kogelgat zien van de bevrijding in de 2de wereldoorlog.


De toren vind ik geen mooie toren want ze zouden beter een nieuwe en modernere toren kunnen bouwen in plaats van zo’n eeuwen ouden toren.

Ik raad het niet aan om naar deze toren te gaan kijken want er is niets speciaals aan, in elke stad staat wel een soort gelijke toren, de toren is dus vrij standaard. De stad zelf, Groningen, kan ik wel aanraden om eens een dagje te gaan bezoeken

Richard Long A Line Made




Richard Long geboren in 1945 in bristol. Hij begon zijn opleiding in 1962 aan de west England college of art. na de opleidng is hij aan de STmartins school of art in London. Het manipuleren van landschappen en fotograferen is waar Richard long zich meebezig houdt. Zijn werken zij onstaan uit wandelingen in de natuur. Een Bekend werk van Richard long is A line Made by walking. A line is gemaakt door heen en weer te lopen in een Park in Londen. De werken van Richard long zitten niet aan elkaar maar wordt gevormd door losse onderdelen die een geheel vormen in de omgeving.

Ik vind van Richard long zijn werken dat ze erg boeiend zijn ik vind het bijvoorbeeld mooier dan een schilderij omdat het echt iets in de natuur is. Het is indrukkwekkend om te zien hoe de kunstwerken zijn gemaakt en hoe hij op het idee gekomen is om het te maken.

maandag, mei 14, 2007

Griezelig onecht of realtiteit?

Ik ga een recensie schrijven over een foto van Inez van Lamsweerde, genaamd ‘Wendy’. Voordat ik ga vertellen wat ik ervan vind, hier eerst wat algemene informatie.

Inez van Lamsweerde is geboren op 25 september 1963 in Amsterdam. In een zeer korte tijd is ze een van de meest gevraagde fotografen van de Verenigde Staten geworden. Haar moeder was een modejournaliste, en zelf ging ze naar de modeacademie. Hier had ze na 2 jaar geen zin meer in, ze is toen naar de Rietveld Academie gegaan om zich daar bezig te houden met fotografie.

Doordat ze aan de modeacademie gestudeerd heeft, zie je nog veel verschijnselen van mode in haar foto’s terug. Zo werkt ze bijvoorbeeld met modellen in de studio en is ze omringd door een team van stylistes, kappers en visagistes. Samen met haar man Vinoodh Matadin is ze een goed team, de foto’s van hen zie je vaak in bladen als Interview Magazine en Visionaire.

Belangrijk bij de foto’s van Inez is dat ze met de computer bewerkt zijn, als je langer kijkt worden de foto’s griezelig en onecht. Dit doet Inez omdat ze zich afvraagt hoe de volmaakte mens uitziet.

Verder heeft Inez ook nog een paar keer een videoclip van de IJslandse zangeres Björk geregisseerd.

Deze foto genaamd ‘Wendy’ komt van Final Fantasy uit 1993, dat is een reeks van foto’s waar het vooral om kinderen gaat.

Ik vind deze foto van Inez van Lamsweerde absoluut niet mooi. Ik vind dat als je een foto maakt, je het sowieso moet laten zoals het is en niet met een computer aan de slag moet gaan. Een foto is iets natuurlijks, en dat is ‘Wendy’ hier niet meer. Het is een kind, maar toch ook weer niet. Het ziet er griezelig en onecht uit. Vooral ook het glimmende lijfje. Ik vind het geen mooie foto, je moet mensen in dingen in hun eigen waarden laten, en niet met een computer eraan gaan frutselen.

Foto’s van Inez van Lamsweerde zijn griezelig en onecht.

Ik vind dit een mooie foto. Inez is op zoek naar de volmaakte mens en dat zie je hier. Door middel van de computer is hier een foto bewerkt. Door de computer verandert een gewoon, alledaags meisje in een volmaakt persoon.

woensdag, mei 09, 2007






Erwin Olaf niet kindvriendelijk !




Erwin Olaf Springveld (geboren op 2 juni 1959) Is een Nederlandse fotograaf. Hij maakt reclamefoto’s en documentaire foto’s. De foto hier rechts is een reclame foto voor een mobieltje. Hij is vooral bekend geworden door foto’s te maken van mensen die niet helemaal aan het schoonheidsideaal voldoen. Ze worden zo gemaakt dat ze erotiek en tegelijkertijd ook humor uitstralen. Zo heeft hij in de jaren 90 glamour foto’s van oudere dames gemaakt. In de jaren 90 heeft hij glamour foto’s van oudere dames gemaakt. Hij wil laten zien dat er meer op de wereld is dan alleen mooi, jong en slankErwin Olaf heeft veel gefotografeerd voor grote multinationals zoals Heineken, Microsoft en Nokia.

Deze foto vind ik niet mooi. Deze oude dame is bijna naakt!Het is niet mooi om oude dames naakt op een fiets te zien. Het is gek dat deze vrouw er geen moeite mee lijkt te hebben. Het is duidelijk dat Erwin Olaf dit soort foto’s maakt om de wereld te schokkeren. De site van Erwin Olaf (zijn portofolio) was schokkerend en onsmakelijk. Als je besluit om naar zijn site te gaan, doe dat dan zonder kinderen in de buurt.

dinsdag, mei 08, 2007

Marc Newson; Geniaal En Invloedrijk




" Often the context of materials strikes me more than the materials themselves. Context is new, not materials. "

"If I can feel freedom then I can create."


- Marc Newson

Marc Newson, geboren in 1963, is een Australische designer (ontwerper). Voordat hij, in het begin van de jaren tachtig, sieraad- en beeldhouwkunst ging studeren aan het Sydney College of Arts, reisde Newson veel in Europa en Azië. Hij begon tijdens zijn studie te experimenteren met meubeldesign en, nadat hij, in 1984, was afgestudeerd kreeg hij een studiebeurs toegekend van de Australian Crafts Council en organiseerde een tentoonstelling - met o.a. de Lockheed Lounge - in de Roslyn Oxley Gallery in Sydney. Na zijn studie richtte hij, in 1991, zijn eigen studio op in Parijs. In 1997 trok Newson naar Londen om samen met Benjamin De Haan de Marc Newson Ltd. op te richten : een groter ontwerpbureau met als doel ambitieuze industriële projecten binnen te halen. In de late jaren tachtig en in de jaren negentig bracht Newson met zijn vloeiende vormen, felle kleuren en ongewone materialen plezier en verbeelding in de sobere en serieuze designwereld. Zijn voorwerpen en interieurdesigns riepen de futuristische elegante stijl van de jaren zestig op die je terugvindt in de sciencefictionfilms van Stanley Kubrick en de eerste James Bond-klassiekers. Zijn ontwerpen variëren van huishoudelijke objecten,horloges en meubels tot volledige interieurs en voertuigen.

Bijzonder vind ik dat Newson zich vanuit zijn specialistische productontwerpers-achtergrond heeft ontwikkeld tot een allround (veelzijdig) ontwerper die in staat is ook grootschalige projecten als bijvoorbeeld een auto, interieurs of een vliegtuig aan te pakken. In 2001 had hij zijn eerste grote solotentoonstelling in het Powerhouse te Sydney. Newson behoort door zijn vooruitstreven en veelzijdigheid tot een nieuwe generatie van vormgevers in een tijd waarin voor design een veel grotere, meer zichtbare rol is weggelegd dan voorheen. Elk werk wordt gevormd in een bijzonder, naadloos stuk van diverse materialen, met inbegrip van marmer en nikkel.

Newson benaderd design als experimentele oefening in extreme structuren en geavanceerde technologieën, die met een hoogst tastbare en veeleisende exploratie van materialen, processen, en vaardigheden worden gecombineerd. Zijn inspiratie haalt hij o.a. uit films, lucht- en ruimtevaart, sciencefiction en de oorspronkelijke cultuur van Australië. Het hoogtepunt van zijn tentoonstelling was het vliegtuigje genaamd Kelvin 40, deze werd ontworpen en geproduceerd in opdracht van de Fondation Cartier pour l‘art contemporain..

Vergelijkbaar aan zijn carrière als moderne designer, heeft hij “limited edition” (beperkte uitgaven)werken en projecten in galerijen en openbare instellingen tentoongesteld sinds 1986, met Fondation Cartier pour l'art contemporain, Parijs (1995, 2004); Powerhouse Museum, Sydney (2001); het Groninger Museum, Nederland (2004); en het London Design Museum, Londen (2004-5). Momenteel is hij Creative Director van Qantas Airways.Hij leeft in Londen, met studio's in zowel Londen als Parijs.
Een van zijn meest recente projecten is het ontwerp van het Lever House restaurant te New York en in 2004 had hij net de realisering van het tentoongestelde concept vliegtuig, de Kelvin 40 voor de Fondation Cartier afgerond. Hij vindt vliegtuigen boeiend omdat ze prachtige vormen hebben en tegelijkertijd heel ingewikkelde machines zijn.Kelvin is de naam van een echte wetenschapper die ontdekte hoe je tempraturen meet. Daarnaast is er ook een verzonnen wetenschapper die Kelvin heet, deze komt uit een beroemde sciencefiction film. De verzonnen Kelvin reist naar een planeet waar dromen werkelijkheid worden, die twee dingen dromen en werkelijkheid dat is nu juist wat Marc Newson zo geweldig vindt.

Newson heeft een handelsmerkstijl van antropomorfisme (o vermenselijking- van antropomorf’ bn mensvormig), waar zijn kleurrijk meubilair en interieur op de vloeibare/beweeglijke, organische/levende meetkunde wijzen die in het natuurlijke milieu wordt gevonden.

Één van zijn apartste werken is de three-legged, van aluminium, Lockheed, een beperkt uitgavenstuk dat internationale aandacht aantrok en dat nu door Basecraft,een meubilairbedrijf in Sydney, wordt vervaardigd.
Als industriële ontwerper heeft Newson al op zijn 35ste, in de loop van de laatste twintig jaar, een overduidelijke reeks van hoogst fantasierijke producten, van straalvliegtuigen en auto's tot horloges, schoeisel, bagage, en vliegtuiginterieur, voor cliënten in Europa, Noord-Amerika en Azië geproduceerd.



Enkele merken waarvoor Newson bestsellers heeft ontworpen zijn: Huishoudelijke gebruiksvoorwerpen voor Alessi en Magis, polshorloges voor Ikepod, glaswerk voor iitala.





maandag, mei 07, 2007

Richard Long








Richard Long


Richard Long is geboren in 1945 in zijn woonplaats Bristol. Hij begon hier zijn opleiding in 1962 aan de west Engeland college of art. Na het voltooien van deze opleiding begon hij in 1966 een opleiding aan de ST. Martins school of art in Londen. Richard long fotografeert en manipuleert het landschap om zich heen. De meeste werken zijn tijdens een wandeling door de natuur ontstaan. In zijn streven naar een uitbreiding van de definitie van beeldhouwkunst brengt Richard Long minieme veranderingen in het landschap aan, zoals A line Made by Walking, die hij in foto's, tekeningen en diagrammen documenteert. A Line Made by Walking, simpelweg gemaakt door heen en weer te lopen in het gras van een Londens park.
Het werk van Richard Long is anders dan andere werken. Het zit niet aan elkaar maar ligt bij elkaar of is gevormd door het manipuleren van de omgeving.